Äkillinen selkäkipu.

Lievää selkäkipua voi hoitaa kotona käsikauppa kipulääkkeillä ja kevyellä liikunnalla

Lievää selkäkipua voi hoitaa kotona käsikauppa kipulääkkeillä ja kevyellä liikunnalla

Alaselän kivut ovat hyvin tavallisia. Yleisin alaselän vaiva on selän äkillisestä liikkeestä alkanut noidannuoli. Kipu johtuu selän lihasten jännittymisestä, mutta siihen voi myötävaikut-taa selän nikamien lievät kulumamuutokset. Selän kipeytymiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten huonot työasennot, runsas autolla ajo, liikapaino ja tupakointi.

Välilevytyrä (=iskias) tarkoittaa selkänikamien välisen välilevyn ytimen työntymistä kohti sel-käydinkanavan hermoja. Tällöin alaraajoihin saattaa säteillä kipua ja tulla jalkojen puutumis-ta tai lihasten heikkoutta.

Selkäydinkanava voi myös ahtautua (=spinaalistenoosi) selkärangan rappeutumisen seurauksena. Tyypillinen oire on kävellessä jaloissa tuntuva puristava kipu ja kivun helpottumi-nen etukumarassa asennossa. Huomattavasti harvinaisempia selkäkivun syitä ovat nika-mien tulehdukset, kasvaimmet ja selkärankareuma.

Selän yläosan kivuista yleisempiä ovat lapaluun seudun lihaskivut tai rintarangan jäykkyydestä johtuvat kivut.

Itsehoito ja ennaltaehkäisy

Tavallisen äkillisen selkäkivun hoito on reseptivapaa kipulääke. Tila paranee itsestään 3-4 viikossa eikä vuodelepo ole tarpeen. Tavanomaisia askareita ja kevyttä liikuntaa kannattaa jatkaa. Joissakin fyysisesti raskaissa töissä lyhyt sairausloma voi olla tarpeen.
Lihasperäisten ja lievästä selkärangan rappeutumisesta johtuvien alaselkäkipujen ennalta ehkäisemiseksi tulee harrastaa kevyttä kuntoliikuntaa, välttää tupakointia ja ylipainoa sekä kiinnittää huomiota työ- ja erityisesti nostoasentoihin.

Milloin hoidon arvioon terveysasemalle?

Kiireellinen hoito (vuorokauden sisällä)

Hoitoon tulee hakeutua kiireisesti, jos selkäkipuun liittyy jokin seuraavista:
• ulosteen pidättämisen häiriö tai virtsaaminen ei onnistu,
• nilkan ojentaja- tai koukistajalihas voimien nopea heikentyminen,
• kova vatsakipu
• sietämätön kipu, joka eikä hellitä missään asennossa

Puolikiireellinen hoito (viikon sisällä)

Viikon sisällä on syytä hakeutua hoidon arvioon, jos kipuun liittyy selkeitä alaraajoihin säteileviä oireita, kuumetta tai yleiskunnon huononemista. Mikäli tutkimuksessa ei todeta muuta hoitoa vaativaa sairautta, selkäkivun hoitona on pääsääntöisesti kipulääke, ensisijaisesti parasetamoli, sekä pyrkimys jatkaa päivittäisiä toimintoja tai palata niihin mahdollisimman pian. Fysioterapeutin akuuttivastaanotoilla annetuista lihasharjoittelu- ja ergonomiaohjeista on todettu olevan selkeää hyötyä. Äkillisten selkäkipujen tutkimuksessa, mikäli kyseessä ei ole voimakas energinen selkävamma, ei yleensä ole hyötyä röntgen- tai magneettitutkimuksista.

Kiireetön hoito

Selkäkivun jatkuessa yli 6-8 viikkoa on syytä hakeutua lääkärin ja/tai fysioterapeutin tutkimuksiin, jotta voidaan selvittää mahdolliset harvinaisemmat kivun syyt ja selvittää kuntoutuksen tarve. Kuntoutumisessa ja toimintakyvyn palauttamisessa potilaan omalla ak-tiivisuudella on keskeinen osuus. Selän kuvantamisesta on hyötyä ainoastaan silloin, jos suunnitellaan leikkaushoitoa. Suurin osa selkävaivoista paranee itsestään puolen vuoden aikana ja leikkaushoitoa tarvitaan harvoin.

Selän yläosan ja lapaluun seudun lihaskipuihin pätevät paljolti samat ohjeet kuin alaselän lihakipujen hoidossa. Lääkäriin on kuitenkin syytä hakeutua herkästi, jos kipu ei vaikuta lihasperäiseltä.