Rokotukset

Huolehdithan rokotussuojasi ajoissa kuntoon ennen matkaa

Jäykkäkouristus ja kurkkumätä

Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote on kaikille suositeltava rokotesuoja. Suomalaissyntyinen aikuinen matkailija on yleensä saanut kurkkumätää (difteria) ja jäykkäkouristusta (tetanus) vastaan kolmen annoksen perussarjan sekä iänmukaiset tehosteet kansallisen rokotusohjelman mukaan. Matkailijan tulee huolehtia, että edellinen tehosterokote on annettu 10 vuoden sisällä.

Hepatiittirokotteet

Tarttuvia maksatulehduksia vastaan kehitetyt hepatiitti A- ja B-rokotteet ovat yleisimmät lisärokotteet, joita matkailija tarvitsee. Hepatiitti A -rokotteen voi ottaa hepatiitti B -rokotteen kanssa samanaikaisesti yhdessä rokotteessa. C-hepatiittiin ei ole olemassa rokotetta.

Hepatiitti A -rokote

Hepatiitti A:n rokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusannosta, joista toinen annetaan 6 – 12 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kahden rokoteannoksen jälkeen ei tehosteita tarvita, sillä rokotussuoja on tämänhetkisen tiedon valossa elinikäinen. Suoja kehittyy 2-4 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Suojan maksimoimiseksi ensimmäinen annos tulisi antaa viimeistään 2 viikkoa ennen matkalle lähtöä. Toinen rokoteannos antaa pitkäaikaisen suojan.

Hepatiitti A ja B -rokote

Hepatiitti A ja B -rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta, joista toinen annetaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja kolmas annos 6 kuukauden kuluttua. Nykytietämyksen mukaan kolmen rokoteannoksen jälkeen ei tehosteita tarvita.

Malaria ja muut rokotteet

Muiden rokotteiden ja malarian estolääkityksen tarve vaihtelee matkakohteittain. Rokotteiden tarpeeseen vaikuttaa kohdemaa, mutta myös yöpymispaikka ja se, liikutko kaupungissa vai maaseudulla.

Jos matkustat Euroopan ulkopuolelle eksoottisempiin kohteisiin, saattaa sinulla olla tarve täydentää rokotussuojaasi joillakin näistä rokotteista

  • Keltakuumerokotus (voidaan vaatia pakollisena joihinkin maihin matkustettaessa)
  • Japanin aivotulehdus -rokotus
  • Lavantautirokotus
  • Kolerarokotus
  • Poliorokotus
  • Meningokkirokotus

Lisätietoa rokotuksista

THL Matkailijoiden rokotukset

Rokotusten hinnat

  • Jäykkäkouristus-, kurkkumätä- sekä poliorokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan ja ovat näin ollen ilmaisia.
  • Hepatiitti A- ja B-, japanin aivotulehdus -, lavantauti-, kolera- ja meningokokkirokotteet ovat maksullisia, mutta rokottaminen on ilmaista.
  • Keltakuumerokotus ja kansainvälinen keltakuumerokotustodistus maksavat yhteensä n. 80 euroa.